sobota 10. decembra 2011

Univerzita IV.




Názov: Univerzita
pár: interný doktorand/študent, Marek/Lukáš
varovanie: 15+
Obsah: Marek prichádza do prvého ročníka na VŠ...
Občasník, nemá stanovené počty kapitol, bude pribúdať podľa nálady




Chcel byť v jeho náručí. Bolo to príjemné. Uvoľnilo to v ňom všetky zakázané túžby. Želal si, aby ho niekto  práve takýmto spôsobom držal. Chcel cítiť prítomnosť inej ľudskej bytosti aj na takejto úrovni. Zistiť, aké to je. Nebyť vždy len tým, čo sa bojí toho, že ľudia zistia, že aj vzhľadom na svoj vek nemá za sebou žiadne takéto skúsenosti. Veľmi ho to prekvapilo a nezmohol sa na žiadny odpor.  Bolo to príliš lákavé.
Opätoval mu bozk. Urobil to trochu váhavo a mierne neohrabane, ale zdalo sa, že Lukášovi to neprekáža.  Takáto netradičná aktivita z jeho strany však netrvala veľmi dlho. Lukáš ho od seba jemne odsunul.  Už z pohľadu na jeho tvár, Marek usúdil, že sa do tejto veci radšej nemal púšťať.
„Takéto veci so študentmi nikdy nerobievam. Neviem, prečo...“ díval sa naňho chladne a prísne, akoby to celé spôsobil len on.
„To je v poriadku. Ja to chápem. Najlepšie bude, keď už naozaj pôjdem...“ rýchlo vzal svoje veci a ponáhľal sa preč, aj napriek tomu, že sa stále necítil práve najlepšie. Na svojho vyučujúceho sa už ani len nepozrel.
Miša čakala pri miestnosti. Pôsobila mimoriadne spokojne a telefonovala. Marek bol rád, že mal chvíľu čas. Potreboval sa trochu spamätať, z toho, čo sa odohralo. Keď sa k nemu Miša obrátila, takmer ju nevnímal.
„Marek, si predstav, že nemáme hodinu. Máme prísť len na písomku. Fakt sa teším, volám priateľovi, aby prišiel skôr...“
„Ehm, dobre... Uvidíme sa o tretej,“ nie príliš nadšene dodal tmavovlasý mladík. Zamieril na druhé poschodie a zapadol do najbližšieho kresla. Stále mu nebolo dobre. Ruka ho opäť trochu rozbolela a taška mu zrazu pripadala hrozne ťažká.
A mobil sa opäť ozval. Tentoraz mu prišla správa od Janky.
Ahoj, Marek.
Kedy ti končí škola? Napíš mi, či máš o piatej čas. Máme doma takú malú oslavu. Mám narodeniny. Dúfam, že si nezabudol, či?
Pa, Jana.
„Sakra!“ Marek chvíľu nahnevane hľadel na svoj mobil. Úplne zabudol, že jeho nevlastná sestra má narodeniny. Dokonca jej ani nič nekúpil. Na tieto veci vždy zabúdal, dátumy mu akosi nič nehovorili a keďže Jana absolútne odmietala byť na facebooku a rovnako zavrhovala aj akékoľvek iné formy internetovej komunikácie, nemalo mu čo pripomenúť, že oslava sa koná už dnes večer.
Chvíľu bezradne hľadel na svoj mobil, ale napokon sa odhodlal odpísať. Radšej nepotvrdil jej podozrenia. Zmohol sa len na krátku odpoveď, že tam určite príde, ale stíha prísť autobusom. Milana nechcel vôbec zaťažovať, okrem toho spolu nikdy nevychádzali veľmi dobre.  Kvôli nemu k nej dokonca prestal chodiť. Zastavil sa len, keď ho o to Jana vyslovene požiadala. Teraz ho však viac trápilo to, čo by jej mal kúpiť. A ako by to mal urobiť bez toho, aby vyvolal zbytočný rozruch. Knihy z knižnice totiž mali na sebe kódy a pokiaľ by vošiel do nejakého obchodu, ozvalo by sa to povestné, nepríjemné pípanie a okamžite by sa stal stredobodom pozornosti. O niečo také vôbec nestál. Ostávala mu ešte jedna možnosť. Nechať knihy u spolužiaka na internáte. Našiel si Karolovo číslo a zavolal mu.
Dlho nedvíhal, ale napokon prijal hovor a dohodli sa. Aj on si chcel s tých kníh nakoniec niečo prefotiť.
Marek vyšiel zo školskej budovy a pomaly sa vybral k internátu, ktorý bol našťastie oproti školskej budove.
Vyšiel po schodoch a zamieril k spolužiakovej izbe. Čo najrýchlejšie mu odovzdal knihy a ponáhľal sa von z budovy. Na čerstvom vzduchu sa už cítil omnoho lepšie.  Prešiel sa skratkou do mesta. Dúfal, že nájde niečo, čo by sa jej mohlo páčiť. Čo sa týkalo darčekových vecí, nebol vtom veľmi zbehlý, omnoho radšej nakupoval knihy a tie jeho sestra nečítala. Neostávalo mu nič iné, než kúpiť jej niečo, čo by omnoho viac ocenila.
Prešiel niekoľko obchodov, ale nenašiel nič, čo by sa mu ktovieako páčilo. Na chvíľu si sadol na lavičku vo veľkom obchodnom dome. Ešte mu ostávali dolné poschodia, ale tie nevyzerali príliš nádejne. Hneval sa sám na seba, že si to nedokázal niekam poznačiť. Na niečo také by rozhodne nemal zabúdať.  Okrem toho ona jediná ho chápala. Nikomu inému sa nezdôveril s tým, že si je už úplne istý, svojou orientáciou. Doma o tom nemohol povedať nikomu.  Obával sa, že niečo také by nikto iný z rodiny jednoducho nepochopil. A on s nimi nechcel úplne stratiť kontakt. Na niečo také nebol ešte pripravený.  Úplne stačila celá tá aféra s otcovým druhým dieťaťom. Ešte aj dodnes si spomínal, ako matka ťažko niesla to, keď sa dozvedela o Janinej existencii. Medzi jeho rodičmi sa tým vytvoril takmer neprekonateľný múr a Marekova mama dodnes neakceptovala Janu ako člena rodiny. Uspokojila sa s tichou ignoranciou a na domácej pôde sa o tejto veci nemohli nikdy hovoriť.  A takisto ani o iných veciach, ktoré boli omnoho závažnejšie. Marek sa radšej pokúšal nemyslieť na to, ako mu kedysi povedala, že jeho otca nenávidí a radšej sa vôbec nemali stretnúť. Nechcel, aby sa s rovnakou nenávisťou dívala aj naňho. Zahnal tieto obrazy a zatlačil ich hlbšie do svojej mysle. Radšej sa vrátil k nakupovaniu. Ani na dolnom poschodí nič vhodné nenašiel. Kúpil si pitie v automate a ešte chvíľu blúdil po nákupnom centre. Napokon sa mu podarilo nájsť jeden menší obchodík zo zaujímavými príveskami. Vybral si jeden z nich a zaplatil pri pokladni. Z obchodu vyšiel pomerne rýchlo a a s nikým sa nebavil. Vložil si prívesok do tašky a vyšiel von z centra. Cesta do školy prešla neuveriteľne rýchlo, možno preto, že si želal, aby bola takmer nekonečná.
Po príchode do školy si prevzal svoje knihy a neochotne čakal na hodinu. Jeho spolužiaci spolu o niečom debatovali, ale on tomu nevenoval pozornosť. Keď sa z triedy vyhrnuli študenti a on mal možnosť sadnúť si na svoje miesto, vôbec sa mu nepáčilo, že sedí pri tej časti stola, ktorá bola najbližšie k Lukášovi.
Vzadu však bolo príliš teplo a nechcelo sa mu tlačiť sa len na stoličke, bez toho, aby si nemohol ani poriadne zložiť veci.  Preto si len položil na stôl svoj modrý obal a nespokojne hľadel pred seba na pár druhákov, ktorí tento predmet opakovali. On mal opäť ten neodbytný pocit, že o rok bude sedieť presne na tom istom mieste. A nezbavil sa ho, ani keď Lukáš vošiel do triedy.
„Dobrý deň, dnes skončíme asi o pár minút skôr, tak bude najlepšie, keď preskočíme prezenčku a rovno prejdeme na dnešnú tému,“ usmieval sa na nich, ale Marek sa stále cítil mimoriadne neisto.  Nespokojne sa krčil na svojom mieste a počas celej hodiny mlčky počúval svojich spolužiakov. Niektorí dokázali hovoriť o téme tak, zaujato, dokonca vášnivo, až sa nedali zastaviť. On niečoho takéhoto momentálne nebol schopný.
A potom sa stalo niečo, čo vôbec nikto neočakával.
„Dobre, teraz by nám mohli niečo povedať, aj ľudia, ktorí sú zvyčajne ticho. Tak napríklad...“ nazrel do prezenčky a prečítal meno: „Jozef.“
„Ten tu nie je...“ previnilo vyhlásila Miša.
„Dobre, tak niekto iný... Napríklad, Marek.“
Tmavovlasý mladík neochotne zdvihol zrak a pozrel sa na svojho učiteľa.
Chvíľu si nebol istý, čo by mal povedať, ale napokon so seba dostal pár viet. Znelo to síce trochu neisto, ale nebolo to vôbec také zlé, ako očakával. Dokonca aj Miša mu venovala spokojný úsmev.
Lukáš vyvolal niekoho ďalšieho, ale počas hodiny sa ešte očividne zámerne párkrát vrátil k jeho názoru na danú problematiku.  Celé to prebiehalo veľmi rýchlo a Marek mal čo robiť, aby stíhal reagovať. Vydýchol si, až keď sa ručička na hodinkách posunula na to správne miesto. A Lukáš konečne ukončil hodinu: „Výborne, tak vám ďakujem za dnešnú diskusiu, uvidíme sa zas v stredu na prednáške...“
Všetci sa začali rozchádzať a Marek si tiež balil veci do tašky. Postavil sa a začal si rýchlo obliekať bundu.

Vyhľadávať v tomto blogu

Na čom práve pracujem...






Pripravujem tri jednorázovky: Dexter pár A/B pridané na Meropesvete!

Real obsession

Pokušiteľ

Dúhový chlapec (v príprave)

Obľúbené príspevky