pondelok 24. októbra 2011

Univerzita I.

Názov: Univerzita
pár: interný doktorand/študent, Marek/Lukáš
varovanie: 15+
Obsah: Marek prichádza do prvého ročníka na VŠ...
Občasník, nemá stanovené počty kapitol, bude pribúdať podľa nálady




I.
Tmavovlasý mladík si znudene podopieral hlavu.  Autobus mal odísť až o desať minút. On už pohodlne sedel a držal na kolenách svoje veci.
Chcelo sa mu spať. Hlava mu neúprosne klesala a nemal sa o koho oprieť. Bolo ešte príliš skoro. V autobuse po zhasnutí svetiel zavládla tma a on si bez váhania urobil pohodlie. Včera sa veľmi nevyspal. Stále mu chodili po rozume akési veci a momentálne ho prepadala akási počiatočná panika, že celá tá námaha, akosi stráca svoj zmysel. Nikomu sa s tým nezdôveril. Presnejšie povedané nikomu známemu. Jediný, s kým o svojich momentálnych obavách hovoril bol lukas_01/il.  
Nedávno získaný kamarát, ktorý mu betoval jeho poviedky. Jeho povzbudivé slová mu trochu vylepšili náladu, ale v poslednom čase sa komunikácii s ním vyhýbal. Zdalo sa mu, že sa až priveľmi uvoľnil a prezradil toho príliš veľa. A ich posledný rozhovor bol až priveľmi intímny. Začali sa spolu baviť aj o veciach, ktoré pred všetkými tvrdohlavo tajil. O skrytých túžbach, ktoré momentálne tvorili ďalšiu časť jeho vnútorného zmätku a nepokoja. Marek sa začal obávať, či toho náhodou neprezradil príliš veľa. Preto rýchlo ukončil komunikáciu a už pár dní sa nedokázal odhodlať k tomu, aby mu napísal. Utešoval sa tým, že na to aj tak nemá čas.
Musel riešiť aj iné, oveľa akútnejšie problémy, ako internetového priateľa. Akosi nemal potrebu ozvať sa na cvičeniach a hlavne jeden vyučujúci mu stále dával pocítiť, že ho nepustí na skúšku, ak sa nejakým spôsobom neprejaví. A zhodou okolností sa aj on volal Lukáš. Napriek tomu, že bol ešte pomerne mladý, pripadal mu prísny a akosi sa na jeho hodinách ani nedokázal poriadne sústrediť. Obával sa, že takýmto tempom sa na skúšku nedostane.
Práve, keď sa pokúšal spomenúť si, o čom bol text, ktorý mali čítať a medzitým už aj kvalitne driemal, začul nejaký hlas: „Je tu voľné?“
Nedbalo prikývol a ani sa nenamáhal otvoriť oči. Zabudol na text a spokojne sa zabalil do vetrovky. Bolo mu teplo, cesta bola pomerne príjemná. Takmer celú cestu prespal v sladkej nevedomosti.
Na istom úseku sebou autobus trochu trhol a on pocítil na kolene cudziu ruku.  Očakával, že sa odtiaľ okamžite dostane, ale nestalo sa tak. Tvrdohlavo ostala na mieste o niečo dlhšie.
Marek sa tej ruky dotkol. Chcel ju dostať, čo najskôr preč. Na niečo takéto nebol vôbec pripravený. A niekto cudzí by sa ho rozhodne takto dotýkať nemal. Obzvlášť, keď na ruke nahmatal prsteň.
 Už-už sa chystal niečo povedať, ale neznámy sa napokon váhavo odtiahol. Svetlá sa zažali a Marek mal možnosť si pozrieť svojho spolucestujúceho.  Veci mu takmer vypadli z rúk. Bol to Lukáš, nie ten skvelý internetový, ten otravný seminárový. Prsteň nahmatal z jednoduchého dôvodu. Spomínaný Lukáš sa nedávno oženil. Z čoho vyplývalo zrejme aj to, že ten dotyk musel byť len dielom náhody. Jeho manželka bola pomerne atraktívna mladá žena. Marek ich spolu videl v kaviarni. Takmer by im závidel, ale predmetom jeho záujmu boli skôr muži. Preto to nepovažoval až za také dôležité.
„Dobrý deň...“ hlesol neisto.
„Ahoj, ty si, Marek, však?“
Nervózne prikývol a pokúšal sa hľadieť na svoje topánky, akoby na nich bolo niečo zaujímavé. Čoskoro by už mali vystúpiť. Dovtedy to musel nejakým spôsobom vydržať. Na stanici chcel prejsť inými dverami, ale pod vplyvom ostatných cestujúcich bol nahnaní aj tak k tým predným. Ešte bolo veľmi skoro a na zastávke sa ocitli len oni dvaja. Marek nevedel, čím si zaslúžil to, že tam nikto iný nebol. Všetci sa nahrnuli do autobusu a on sa tam už tradične nezmestil. Ostal stáť na zastávke a bez váhania čakal na ďalší. Lukáš ostal pri ňom.
„Máš hodinu?“
„Hm... ešte nie, idem najprv niečo vrátiť do knižnice.“
Kniha ho už poriadne ťažila v batohu a bol najvyšší čas ju vrátiť. Potom si chcel zapnúť ipad a pozrieť sa, či mu prišli nejaké komentáre k novej kapitole, ale to mu samozrejme nemienil vešať na nos. Neskorším autobusom by sa už na hodinu nedostal, preto prišiel o niečo skôr a dúfal, že nájde bezpečné miestečko, kde si bude môcť pozrieť svoj blog. Ukázalo sa, že tentoraz to nebude také jednoduché ako zvyčajne.
„Ja tam idem tiež. Nedal by si si potom kávu?“
Marek ledva zakrýval prekvapenie. Nechápal, prečo musí mať práve dnes takú smolu. Nevedel si ani len predstaviť, o čom takom by sa s ním akurát mal rozprávať. A nechápal ani to, prečo je k nemu taký milý. Na hodinách pôsobil doslova zastrašujúco. Marek ho označil ako svojho Severusa Snapa.
Nebol si istý tým, čo by mal povedať. Nechcel, aby to vyznelo neslušne, ale úplne mu stačilo to, čo sa dialo na hodine. Nechcel s ním tráviť ešte ďalší čas.

Vyhľadávať v tomto blogu

Na čom práve pracujem...






Pripravujem tri jednorázovky: Dexter pár A/B pridané na Meropesvete!

Real obsession

Pokušiteľ

Dúhový chlapec (v príprave)

Obľúbené príspevky